till Kamera & Bild-sajten
Annonser:

Nikon D800 del 5: Filmning

Nikon Skriv kommentar


Inspelning av film
går att göra i full-HD i 1080p/24/25/30 bilder per sekund, i HD i 720p/60/50/30/25 bilder per sekund. HDMI-signalen är en ren 8-bitarsignal i 4:2:2.

Som filmkamera finns en del att säga. En finfin finess är möjligheten att justera bländaren i åttondelssteg med så kallad ”power aperture”, vilket ger möjlighet att få mjuk och exakt justering av bländaren och ljusinsläppet. Jag programmerade knapparna på framsidan för att justera detta på ett snabbt vis. Men det går ju ändå inte att göra ändringarna under själva inspelningen, och det är ju precis det man vill!

Fokusering gör man bäst i att använda manuellt, autofokusen är inte något att hurra över – den låter och är rätt osmidig att använda. Här kan man stöta på problem beroende på vilken brännvidd man använder – ibland är det svårt att se var skärpan befinner sig och det är inte helt lätt att ställa in denna då man inte kan zooma in i bilden under själva filmningen.

Kvalitetsmässigt klarar sig film från D800 mycket bra i konkurrensen, och även om så kallad ”rolling shutter” och moaré finns, så är den mycket liten. De som arbetar med seriösare filmning hurrar nu över hur de kan få ut en ren signal till sin monitor, utan störande data och text som syns på skärmen. För mig som semesterfilmare spelar det ingen som helst roll. Mer om kvalitet, brus och datakomprimering kommer i min testartikel, där jag även kommer att orda lite om hur kameran fungerar i produktioner åt ”seriöst filmande”-hållet.
Ljudkontrollerna för film är smidiga, med möjlighet till att visuellt se ljudstyrkan, och göra så att kameran själv ställer in automatisk känslighet. Decibelmätaren är alltså värd en hel del för att få bra ljud på sin inspelning. D800 har också hörlursuttag och kontakt för extern mikrofon.

Timelapse-funktionen är en rolig bonus. Här kan du ställa in kameran att ta bilder med intervall som sedan sätts samman till en färdig film, vilket är rätt coolt. Med en bild i sekunden under tio minuter får du en film på 24 sekunder i full-HD med 25 bilder per sekund. Alla faktorer beror på varandra.
Det här är riktigt roligt att hålla på med, och resultatet över förväntan! Nackdelen är att det klongar till varje sekund av spegeln som inte går att hålla uppe … hur tänkte Nikon här?

3 svar på “Nikon D800 del 5: Filmning”

 1. Erik Jansson säger:

  Bra med dB-mätare, men kasst att man inte kan ändra nivå under filmning.

  Moaré under filmning är ett större problem än för stillbilder eftersom det är svårare att ta bort.

  verkar som kameran (liksom Canon) ger en uppskalad 720p-signal (till skillnad mot Panasonic GH2). Men Gh2 har ju en fjärdedel så stor sensor och inte samma värmeproblem.

 2. Calle Rosenqvist säger:

  Hej Erik, ja moaré är aldrig roligt, och visst både finns och syns det på D800 (liksom ex. 5D mk2/mk3). Men här finns ju också relationen till bildskärpa och storlek på färdig film/bild.

  Film på Nikon D800 ger en nedskalad bild från 36 megapixel ned till upplösningen 1920×1080, vilket också syns i den bättre bilden i full-HD mot HD. Bilden är alltså inte uppskalad.

 3. Patrick Rhedin säger:

  Hej Erik , jag har problem med att timelapse- funktionen inte är highlightad( inte intevall fotografering heller) Vad beror dett på?Jag har provat att ändra bildstorlek bla.

  Med vänlig hälsning, Patrick

WP Theme & Ikons av N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Logga in